domainkockaDomain végződések

Domain regisztráció • Webhoszting szolgáltatás

Domain végződések

Ezen az oldalon be szeretnénk mutatni röviden, hogy mi az a domain, illetve mi a legfontosabb nemzetközi végződések szerepe.

A domain funkcióját tekintve az interneten található webhelyek egyedi nevének azonosítója. A domain név két részből áll: domain név és domain végződés. Számos domain végződés létezik, de a legismertebbek közülük a nemzetközi domainek. Ezek a .com, .net, .org, .info, és a .biz domain végződések. Majd következnek azok domainek, melyek a különböző országok domain végződései. Ilyenek pl.: .hu, .sk, .at, .de, dk, .it, .jp.

A világ első domain neve a symbolics.com volt, melyet 1985. március 15-én regisztráltak. Az első magyar domaint jóval később, 1991. október 7-én jegyezték be a sztaki.hu-val. Azóta sok idő telt el, és rengeteg új domain végződés született. Jelenleg a világon körülbelül 53 millió domaint tartanak számon.

.com: ez az első domain végződés, ami létrejött. A "company" rövidítésből ered, mivel eredetileg cégeknek szánták, de mára már teljesen átértékelődött a szerepe és tulajdonképpen mindenki használja. A .com olyannyira beleivódott az internetes világ fogalomkörébe, hogy a mai napig ez a legelterjedtebb domain végződések egyike. Pontosan emiatt a komoly cégek általában .com domaint regisztrálnak, annak ellenére, hogy a legtöbb jó név már foglalt és értelmes szavakat már nem nagyon lehet találni. Ezt általában úgy korrigálják, hogy új, ismeretlen szavakat, neveket találnak ki, vagy több szóból álló szerkezetet alkotnak.

.net: az angol network (hálózat) szó rövidítése. Többnyire hálózattal kapcsolatos témára használják. Általában internet-szolgáltató cégeknél találkozhatunk ezzel a domain végződéssel, de sokszor ezt a végződést használják azok is, akik valamilyen online tevékenységre szeretnének vele utalni, így tehát bármilyen oldal, vagy portál szóba kerülhet.

.org: az angol organization (szervezet) szó rövidítése. A .org domain végződést többnyire egyesületek, intézmények, non-profit szervezetek, alapítványok, vagy egyéb más szerveződések szokták használni.

.info: a .info végződés a nevéből adódóan arra utal, hogy a domain alatt megjelenő oldalon a .info előtt álló témáról találunk információt. Ez a téma tulajdonképpen bármi lehet. Termék vagy szolgáltatás, stb.

.biz: üzleti célra szánt domain végződés az angol business szóból ered. Mivel a .com domainek nagy része már foglalt, ezért a cégek sokszor .biz domaint választanak maguknak, mivel itt még könnyebben lehet találni szabad, le nem védett neveket.

A .hu domain ugyanúgy használható Magyarországon kívül mindenhol a világon, mint például a .com hazánkban. Valójában a domain végződéseknek technikailag nincs jelentősége, inkább csak valamiféle jelentéstartalommal bírnak, és az előtte álló szövegrésznek adnak értelmet. Vagyis az, hogy valaminek .hu a végződése csak arra utal, hogy a domain tulajdonosának vagy az oldalon lévő tartalomnak magyar érdekeltségei vannak, ami persze nem kötelező érvényű.

Egy domainnek az értékét nehéz megbecsülni, hiszen az függ attól, hogy ki és milyen tartalommal áll a domain mögött. Viszont alapvetően értékesnek tekintjük a rövid, tömör és értelmes domain neveket. Mindenképpen tanácsos körültekintően domain nevet választani, amennyiben honlap készítés előtt áll.

www


.eu domain

Miért válasszunk .eu végződést?
Elsősorban vegyük figyelembe, hogy rengeteget lehet profitálni abból a hatalmas piacból, melyet 25 tagország mintegy 500 millió lakosa alkot.

Mi mindent árul el magunkról egy .eu-s név!
Először is, ha cégünket külföldi célközönségnek is szánjuk, akkor külföldről könnyebben kapcsolatba léphetnek velünk, mert arra utalunk, hogy EU-s tagországban működik a cégünk, ami fontos lehet, hiszen gazdasági szempontból azonos jogszabályok vonatkoznak mindkét félre.

Továbbá jelzi, hogy nyitottak vagyunk a nemzetközi kapcsolatok létesítésére, esetleg már rendelkezünk is ilyenekkel, ami pozitív kisugárzást ad a látogató felé.

Milyen problémára nyújt még megoldást a .eu domain?

  • Ha esetleg már foglalt a regisztrálni kívánt domain név más végződésben (.com, .net, .hu stb.), elképzelhető, hogy még szabad .eu-ban.
  • Ha biztonsági okból védeni szeretnénk nevünket, nehogy illetéktelen kézbe jusson.
  • Milyen más célból érdemes még .eu domain nevet regisztrálni?
  • Ha EU-s pályázatot szeretnénk írni és honlapot készíttetni hozzá.
  • Ha külföldi partnereinknek .eu-s végű e-mail címet akarunk megadni (pl.: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. ).

Domain regisztráció ideje

A különböző domain végződések szerint

A domain regisztráció teljesítési ideje eltérő lehet a különböző végződéseknél.
Új .com, .net, .org, .info, .eu domain bejegyzése 1-4 munkanap, a következőkképpen:

- maximum 2 munkanap adminisztrációs idő a felkért cég részéről
- maximum 2 munkanap adminisztrációs idő a regisztrátor szervezet részéről

Amennyiben a .hu domain név prioritás nélkül kerül bejegyzésre, a bejegyzés 15-18 nap, a következőkképpen:

- maximum 2 munkanap adminisztrációs idő a felkért cég részéről
- 14 nap nyilvános meghirdetés a bejegyzésre váró .hu domain-ek listáján
- maximum 2 munkanap adminisztrációs idő az Internet Szolgáltatók Tanácsa részéről

Amennyiben a .hu domain név prioritással kerül bejegyzésre, a bejegyzés 1-4 nap, a következőkképpen:

- maximum 2 munkanap adminisztrációs idő a felkért cég részéről
- maximum 2 munkanap adminisztrációs idő az Internet Szolgáltatók Tanácsa részéről

Megjegyzés: A prioritás elsőbbség egy adott szempont szerinti sorrendben.
Közdomainek - Definíció
A .hu felső szintű, továbbá ez alatt szükség szerint megnyitott második szintű (pl. co.hu, info.hu) Internet domainek.

A regisztrációs ideje szintén 1-4 munkanap.

btn2
article icon Kapcsolódó cikkek
Email: info@elux.hu 
Irodák:
Budapest II., Bem József u. 6. fszt.
Székesfehérvár, Grand Inkubátorház
Kápolnásnyék, Fő u. 10. 

(Előzetes időpontegyeztetéssel)Ízelítő munkáinkból
Összes referencia megtekintése
Cégünk további weboldalai

EGYEDI WEBÁRUHÁZ KÉSZÍTÉS

Webshopguru: www.webshopguru.hu

HDG Net: www.webaruhaz-keszites.com

ADATBÁZIS SZINKRONIZÁCIÓK

SyncMasters: www.syncmasters.hu 

- Számlázó- és raktárkezelő programok
- Nagykereskedelmi adatbázisok
- Fizetési rendszerek integrációja

Ügyfeleink véleménye

"A Netkorzor Kft-vel 2011 első félévében dolgoztunk együtt. A céget a Fundamenta értékesítési hálózatának belső - zárt - web shopjának elkészítésével bíztuk meg, mely megbízást meghívásos tenderen nyerték el. A cég már a tender ajánlat elkészítése során odafigyelt az ügyfél kéréseire és alkalmazkodott annak munkamódszeréhez. A web shopot a megrendelt minőségben, határidőre és a megállapodott költségkereten belül maradva leszállította. Külön kiemelném, hogy a munkát extrém rövid idő alatt kellett elkészíteni. A HDG Net a munka során végig a "hogyan lehet megcsinálni" megközelítést alkalmazta, az "ezt így nem lehet" helyett. Végül külön pozitívumként említem, hogy az azóta megrendelt extra fejlesztési munkák abszolút korrekten – munka és nem "függőségi" alapon - lettek kiajánlva és megrendelést követően kiszámlázva.

A céget nyugodt szívvel ajánlom más web shop fejlesztést tervező cégnek


Jóri Csaba
Marketing vezető
Fundamenta-Lakáskassza Zrt.
www.szebshop.hu

tulipanshop"Ezúton is köszönjük az eddigi munkájukat! Önök nagyon tehetségesek és igazi profik! Nagyon elégedettek vagyunk és tudják, nincs jobb reklám egy elégedett vásárlónál. Ahol tudjuk, ajánlani fogjuk Önöket. Az áruház nagy tetszést arat mindenkinél, aki eddig látta. Nálunk különösen! Ha belépünk, nagyon nehezen tudunk kilépni belőle. Reméljük sok ezer vásárlóval is így lesz!"

Krasznai György
Tulajdonos
www.tulipanshop.hu


"Remek volt a HDG Net csapatával együtt "dolgozni", mert egyszerre professzionálisak, érthetőek, precízek, mégis alaposak és türelmesek!

Legalább annyira szakértőek területükön, mint amennyire ambiciózusak, professzionálisak, valamint ügyfélbarátak és igényesek is, ami igen ritka.

Másnak talán lehetetlen lett volna a számos ötletet, a vásárlók és termékmegjelenítések igényeit, a megbízó egyedi elképzeléseit, és a szakmai szükségleteket figyelembe véve ilyen igényes és sokoldalú honlapot, valamint webáruházat létrehozni, de nekik nem volt az, és ebben szerény véleményem szerint a HDGNet az egyik legnagyobb cég, ha nem pont ők a legnagyobbak!

Hálásan köszönjük a tökéletes megvalósítást!"


Hegedűs Anita
Tulajdonos
www.balnea.hu

autopatkai"Miután körbenéztem a honlapkészítő cégek között, úgy láttam meg elsőre, hogy az Elux tudja csak képviselni megfelelő módon vállalkozásom megjelenését az interneten.Nem csalódtam ebben. Miután elkészítették a weboldalamat, megbíztam őket a weboldal keresőmarketingjével kapcsolatban is. A keresőmarketing munka után, számíthattok egy újabb véleményre tőlem. Köszönöm Gábor az eddigi munkát, meg vagyok vele elégedve."

Pátkai Miklós
Tulajdonos
www.autopatkai.hu
mediacenter
Honlapkészítés - Webáruház készítés - Portál fejlesztés - Keresőmarketing - Ajánlatkérés - Sitebuilder állás